Рубрика: Електроника
Едноставен и економичен транзисторски радиоприемник
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако имате намера да изградите наједноставен и најекономичен транзисторски радиоприемник за среднобраново подрачје, тоа можете да го сторите според овој напис. Радиоприемникот за среднобраново (СБ) радиоподрачје, којшто ние ви го предлагаме за самоградба е од тип т.н. директен радиоприемник, во смисла дека сите приемни радиофреквенции тој ги демодулира директно без да ги префрлува на една единствена фреквенција (меѓуфреквенција).

Радиоприемникот за среднобраново (СБ) радиоподрачје, којшто ние ви го предлагаме за самоградба е од тип т.н. директен радиоприемник, во смисла дека сите приемни радиофреквенции тој ги демодулира директно без да ги префрлува на една единствена фреквенција (меѓуфреквенција), постапка позната како суперхетеродински принцип. Дизајниран е како т.н. аудион, познат од времето на "лампашката" ера по тоа што функционира како решеткин демодулатор на примениот високофреквентен (ВФ) сигнал. Аналогно на тоа, кај транзисторската верзија ние зборуваме за демодулатор во кругот на базата.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1133

Променлив кондензатор 400 - 500 pF (или 2x250 pF); феритно стапче или феритна антена

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.