Рубрика: Електроника
Прекинувач со еден тастер
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Претставеното коло е прекинувач со две состојби на спроведување. Кратковремениот притисок на само еден тастер ја менува состојбата на вклучено и исклучено. Изведбата е со три транзистори, релеј и неколку дополнителни компоненти.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.