Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Засилувачи со комплементарни транзистори
Автор: Кирил Крстевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој текст се разгледани стандардните изведби на излезните степени на аудиозасилувачите на моќност, поточно излезниот степен со трансформаторска спрега, излезниот степен со комплементарни излезни трансформатори и излезниот степен со квазикомплементарни транзистори. Ќе биде анализиран принципот на работа и ќе бидат дадени формулите за пресметка на корисната моќност и моќноста на дисипацијата.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Засилувач со комплементарни транзистори во класа Б

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.