Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Дигитален универзален инструмент (3)
Автор: Наташа Божиновска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој инструмент, согласно со неговиот назив, дава можност за тестирање биполарни и униполарни транзистори. За таа цел се употребува функцијата за мерење диода и спроводливост (положбата со знакот диода и звучен сигнал). Овие два вида транзистори се разликуваат според начинот на функционирањето, што значи дека постои одредена разлика и во начинот на нивното тестирање. Со кратко потсетување на основните принципи на работа на овие транзистори, во текстот е даден начинот на нивното тестирање.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.