Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Интегрирани прекинувачи, мултиплексери и демултиплексери
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како интегрираните кола навлегуваат во некои операции, кои пред нивната појава се изведувале со механички или дискретни електронски елементи, ќе биде прикажано на примерот на проследување на аудиосигнал од неколку извори на еден засилувач. Наместо механички прекинувачи, ќе видиме како се применуваат интегрирани прекинувачи и дигитални мултиплексери.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.