Рубрика: Електроника
Едноставен електомеханички осцилатор / трепкач
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Вообичаено за изградба на осцилатори се употребуваат транзистори или интегрирани кола, но и обичен релеј може да се употреби за да се изгради осцилатор. Кај осцилаторите врз база на полуспроводници повратната врска е електрична, додека пак кај осцилаторот што ви го претставуваме повратната врска е механичка (префрлување на контактите на релејот од една позиција во друга). Уредот може да се искористи како трепкач - покажувач на насоки на моторцикли и приколки или како предупредувачко светло во случај на незгода или опасност.

Функционалниот прототип на трепкачот
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.