Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Едноставен детектор на влага и вода
Автор: Дејан Митевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Често се јавува потреба од сигнализација на појава на влага, дожд или вода во некој простор. За таа цел може да се употреби едноставен релаксациски осцилатор со два транзистори кој ќе биде прикажан во овој напис.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ1

ППК=ЕМИТЕР ППКУНИ1;

Tранзистори: BC547, BC557

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.