Рубрика: Информатика
IBM основоположник на модерното PC
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Персоналните компјутери (Personal Computers), ќе се согласите со мене, претставуваат феномен на денешницата. За помладата генерација постоењето и користењето на PC е сосема нормална и секојдневна работа без која многумина не можат да си го замислат животот. И веројатно се во право. Денес PC е незаменлив во сите области на човековото живеење и дејствување. Но, кога, всушност, се појави првиот PC таков како што денес го познаваме? Многумина сметат дека модерниот персонален компјутер е оргинален и автентичен производ на компанијата IBM и веројатно не се далеку од вистината. Нема да претерам ако кажам дека кога пред околу триесетина години на пазарот се појавил првиот персонален компјутер производ на IBM, практично започнува новата ера во развојот на човековата цивилизациаја.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.