Рубрика: Аудио и видеотехника
Развојот на телевизијата (1): Од првите идеи до квалитена црно-бела слика
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Телевизијата денес е нераздвоен сопатник на човекот речиси во сите сфери на неговиот живот: од медицината до забавата, од вселената до најмалите клетки на се што го опкружува. Денес телевизиската слика е со зачудувачки квалитет на најситните делчиња, со квалитетен опкружувачки звук и мноштво корисни дополнителни информации со помош на кои се креираат содржини со сопствен тајминг, по сопствена потреба и желба. Но не било од секогаш така. Овој мини серијал има за цел да го покаже развојниот пат на телевизијата низ годините. Во овој прв дел се опфатени првите идеи, обиди и откритија, најраните почетоци, првите преноси на слика на далечина, како и основните принципи на работа на телевизијата. Со други зборови кажано, текстов е обид да се прикаже како сонот на многу научници, инженери и обични луѓе се реализирал и опредметувал во јаве!

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.