Рубрика: Астрономија и астронаутика
Разрешено потеклото на Сатурновите прстени
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Благодарејќи на сондата "Касини", која обезбеди многу квалитетни фотографии со висока резолуција, космолозите тврдат дека конечно ја разрешиле енигмата стара 5 века; потеклото на најубавиот украс во Сончевиот систем, Сатурновите прстени. Имено, тие потекнуваат од некоја комета, која поминала во близина на планетата, па била растргната под дејство на Сатурновата гравитација. Од фрагментите на кометата се обликувале прстените.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.