Рубрика: Математика
Неевклидова геометрија
Автор: Анета Илиевска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако стандардната Евклидова геометрија не ги задоволува вашите интелектуални потреби од мисловни егзибиции, тогаш нурнете во новите димензии што ги нуди неевклидовата геометрија. Навидум невините аксиоми на Евклид внесоа неочекувано немирни размислувања околу основното устројство на геометријата, најавувајќи неслутен развој во нови, неистражени подрачја на геометријата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.