Рубрика: На граница на науката
Мистерии на науката: Кристалниот череп
Автори: Стојмир Симјаноски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Изработен од едно парче многу чист природен "горски кристал" (кварц), кристалниот череп кој наводно го пронашла Ана Мичел-Хеџис во 1924 година на Маја археолошкиот локалитет во Лабантуан, стана првокласна светска медиумска атракција. Приказните за мрачната и страшната моќ што лежи скриена во кристалниот череп, потпомогнати од сведочењата на некои луѓе за извирањето на таинствени слики и звуци од кристалниот череп, беа доволен поттик да се напишат многу книги и да се снимат многу емисии на таа тема. Во ова продолжение од фељтонот ќе се обидеме да фрлиме ново светло на кристалниот череп.

ЗА ФЕЉТОНОТ
Сè уште постојат недоволно истражени подрачја од науката и теми за кои има различни ставови и толкувања кои ја скокоткаат фантазијата на сите љубители на науката. Во овој фељтон за мистерите на науката дебатираат најпознатиот македонски трагач по мистерии Стојмир Симјаноски и "resident science DJ" Владимир Филевски. Концептот на овој фељтон го има следниов облик: прв е текстот на Симјаноски, потоа одговорот од Филевски, а на крај евентуалната реплика од Симјаноски, на која Филевски нема право на контрареплика. Веруваме дека ваквиот концепт ќе предизвика голем интерес кај читателите, па затоа страниците на рубриката "Писма" се отворени за вашите коментари.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.