Рубрика: Аеронаутика
Jaguar Sepecat
Автор: Ивица Дамески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако првенствено замислен како борбен авион за напредна обука, Јагуар прерасна во моќен јуришник и ловец-бомбардер опремен со најсовремена авионика и наведувани оружја, кои му даваат можност да зададе ненадеен прецизен напад со голема разурнувачка моќ во сите временски услови.

Технички карактеристики:

должина: 16,83 m; висина: 4,89 m; опсег на крила: 8,69 m; тежина: 7000 kg (празен); максимална брзина: 1,6 маха (на 10 975 m); плафон: 14 020 m

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.