Рубрика: Астрономија и астронаутика
40 години од првото спуштање на човекот на Месечината
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Првиот отпечаток од човечко стапало на Месечината.

Пред четириесет години, на 20. јули 1969 година, човекот прв пат стапна на површината на друго небеско тело. Ова е приказната, како што пишува на спомен-плочата поставена на лунарниот модул, за "луѓето кои први стапнаа на Месечината во летото господово 1969 во име на целото човештво".

Клучни зборови:
Првиот отпечаток од човечко стапало на Месечината.

Првиот отпечаток од човечко стапало на Месечината.

Едвин Олдрин слегува на Месечината.

Едвин Олдрин слегува на Месечината.

На визирот на Баз Олдрин се огледуваат Нил Армстронг и модулот

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.