Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналогни индикаторски инструменти
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Аналогните инструменти и индикатори со стрелка сè уште се незаменливи во многу сфери. Во овој напис ќе ги разгледаме најчесто користените типови – индикаторите со подвижен калем и со подвижно железо. Ќе биде даден опис на нивната конструкција и принцип на работа, нивните карактеристики, ознаки, предности, недостатоци и поле на примена

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.