Рубрика: Астрономија и астронаутика
Почетен курс по астрономија (4): Уште астрономски објекти
Автор: Тања Петрушевска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Леопарди во 1813 година забележал: "Највозвишената и најблагородната од сите науки без сомнеж е астрономијата. Човекот се издигнува со помош на неа и над самиот себе, и стигнува да ја разбере причината на најизвонредни феномени." 2009 година е прогласена за Меѓународната година на астрономијата од УНЕСКО и таа ширум светот се одбележува со мноштво активности. Дел од тие активности во Македонија е и овој наш почетен курс по астрономија, со кој сакаме да поттикнеме што повеќе наши сограѓани да ја следат и практикуваат астрономијата. Во овој број ќе читате за бели џуџиња, неутронски ѕвезди, црни дупки, Млечниот пат, галактички јата…

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.