Рубрика: Астрономија и астронаутика
Небото над Македонија во јули и август
Автор: Филип Парталовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следниот месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Во овие два месеци има неколку настани кои го заслужуваат вашето внимание: метеорските роеви Јужни делта аквариди и Персеиди, приближувањето на Јупитер, Нептун и Месечината, како и приближувањето на Меркур и Сатурн.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.