Рубрика: Електроника
Неполаризиран кондензатор со голем капацитет
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неполаризираните кондензатори најчесто се со мал капацитет (до 10µF). За неполаризиран кондензатор со поголем капацитет треба да издвоите поголема сума пари, а и тешко ќе го пронајдете. Од друга страна, електролитските кондензатори со голем капацитет се евтини и лесно достапни. Ќе ви покажеме како на едноставен начин од електролитски кондензатори (кои се поларизирани) да направите неполаризиран кондензатор со капацитет и работен напон по ваша желба.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.