Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Дигитален универзален инструмент (2)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што е најавено во првиот дел од овој напис, во вториот дел ќе бидат обработени принципите за мерење на некои електрични и неелектрични големини преку конкретната шема на дигиталниот универзален инструмент M890C со LCD дисплеј. Тоа може да биде од полза, како за разбирањето на принципите на мерењето, така и за дијагностицирање на евентуалните дефекти на инструментот.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.