Рубрика: Електроника
Индикатор за мрежен напон
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Честите варијации на мрежниот напон поради варијабилноста на оптоварувањето, најчесто можат да доведат до пореметување во работата на некои електрични уреди во домаќинството или некои електронски уреди. Ако не можеме да вршиме влијание врз висината на мрежниот напон, пожелна е барем негова индикација, за во вистински момент да го исклучиме потрошувачот. Опишаниот уред за индикација на висината на мрежниот напон е едноставен, функционален, точен и осветлен.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.