Телекомуникации

Дали ве интересира радиотехниката? Дали посакувате да направите подобра антена за вашата радиостаница? Ви требало ли некогаш да проверете дали некој коаксијален кабел има краток спој или проблем во внатрешната структура и да определите точно на кое место е тоа? Ако одговорот на овие неколку прашања е позитивен, тогаш веројатно знаете колку е неопходен еден инструмент кој се нарекува векторски РФ мрежен анализатор (Vector Netvork Analyzer – VNA).


Аудио и видеотехника

Правењето звучни кутии со сопствени раце е поврзано со многубројни тешкотии – треба да имате добри познавања од аудиотехниката и соодветен алат и знаење од областа на столарството, а сето тоа заедно не се среќава така често. Сум имал можност да видам многу неуспешни обиди на ентузијасти, чии звучни кутии завршиле во облик на нефункционални Франкенштајн крпеници, а не е мал бројот и на оние кои се обратиле кај некој мајстор-столар, со слични резултати. Едноставно кажано, плакар и звучна кутија се потполно различни градби и бараат различни мајстори, со поинакви знаења и умеења. Од друга страна, постојат и интелигентни идеи за градба на звучна “кутија” кои не бараат специјален алат или столарско знаење...


Астрономија и астронаутика

Анализирајќи го потеклото на водата во Сончевиот систем, група истражувачи дошле до заклучок дека водата на Земјата во голема мера е “наследство”, кое, примордијалниот диск од кој настанал Сончевиот систем го добил од некоја меѓуѕвездена молекуларна маглина богата со кристали од мраз. Според тоа, водата на Земјата е постара од Сонцето, иако тоа е формирано пред да се формира Земјата. Наодот е објавен во неодамна во научното списание Science.


Електроника

Радиофар (radio beacon) претставува радиопредавател поставен на позната локација, кој автоматски емитува радиосигнали со определена намена. Во минатото, радиофаровите масовно се користеле за навигација на воени и цивилни воздухоплови и морски пловила, но денес, со развојот на технолошки многу понапредната и попрецизна сателитска навигација, нивната употреба за оваа намена полека, но сигурно се потиснува. Радиоаматерите поставуваат радиофарови и ги користат за испитување на пропагациите, односно условите за простирање на радиобрановите со определени фреквенции. Во овој напис ќе биде прикажан проект за самоградба на мал CW-радиофар реализиран со помош на микроконтролерската плочка Ардуино Нано


Електроника

Во професионалното аудио најчесто се користат дигитални активни свртници (LMS, „DSP процесори”), во кои се вградени многубројни дополнителни функции – разни видови еквилајзери, филтри, delay, компресори, итн. Од друга страна, поретко во употреба се професионалните аналогни активни свртници, кои се лимитирани само на еден вид на филтер и на една delay функција. Но, не треба да се задоволиме со (пот)просечното! Овој проект е двопојасна аналогна активна свртница со delay, shelf и notch функција – нешто што е многу ретко за проект за самоградба, и тоа во светски рамки, а потполно непостоечко кај професионалните комерцијални („фабрички”) аналогни свртници! Згора на тоа, целата оваа комплексна свртница е реализирана со само едно единствено интегрирано коло TL074!


Медицина

Човекот се храни за да ги нахрани своите клетки. Но со што треба да се храни човекот, за правилно да ги нахрани своите клетки? Колку (не) треба да јадеме јагленохидрати, а особено шеќери, а колку (не) треба да јадеме масти? Постојат бројни правилни и неправилни совети во врска со тоа, особено раширени на интернет порталите и во левтерните рубрики за здрава исхрана во весниците и списанијата. Кои од тие совети се исправни? Влатко Поповски и Владимир Филевски застапуваат дијаметрално спротивни гледишта во дебатата на оваа тема.


Електроника

Детектирањето на присуството на несакани посетители во домовите или во други, комерцијални и индустриски објекти, како и за заштита од провалници и лична заштита се користат најразлични алармни кола. Некои алармни уреди служат да дадат сигнализација дека некој нов посетител или клиент ја посетил маалската продавница, омилениот ресторан или, пак, некој хотел.


Астрономија и астронаутика

Метанот на Земјата најчесто го создаваат микроорганизмите, па оттаму по детектирањето на овој гас на Црвената Планета пред неколку години, сосема логично се постави прашањето за присуството на живи организми на Марс, макар и на микрониво. Веќе подолго подолго време НАСА и ЕСА со здружени сили ја истражуваат оваа планета меѓудругото и за оваа можност, но резултатите од поновите истражувања не се ветувачки...


Информатика

Пронаоѓањето на одредена информација побарува потреба од знаење на адресата на којашто е сместена, а тоа да се погоди е речиси невозможно. За среќа, постојат пребарувачи како Google, Bing, Yahoo и многу други, кои ни ја олеснуваат работата. Поради тоа, за да се избегне овој проблем развиени се интелигентни агенти за пребарување на интернет-страниците. Интелигентните агенти имаат таква особина и можност, при што се сметаат за нов напредок во информатиката.


Информатика

Со развојот на интернетот и интензивирањето на неговото користење неминовно се наметна потребата за огласување и рекламирање во овој медиумски простор. Но, огласувањето и рекламирањето во овој простор набиен со информации, не ниту малку едноставно и побарува посебна подготовка и стратегија за вашата реклама да допре до вистинската целна група. Во овој и следниот напис зборуваме за начините и патиштата што ќе ви овозможат ефективна реклама со минимален влог.


Омнибус

Новогодишната и божиќна еуфорија го сторија своето… не издржа срце јуначко, па моравме по секоја цена да дознаеме што ни подготвил најсимпатичниот дебелко на светот (после мене, секако smiley). Цената не беше мала, но кога е за нашите читатели, ништо не е скапо!


Аудио и видеотехника

Просторот на боите е, всушност, замислена математичка форма за графичко прикажување на боите во замислен димензионален простор. Како почетна база за просторот на боите постојат две дефиниции за простор, тоа е просторот за печатените медиуми, или таканаречениот CMYK Color Space (Cyan, Magenta, Yellow & Black Color Space), и просторот за видеомедиумите, или RGB Color Space (Red, Green & Blue Color Space)


Физика

Дали патувањето низ времето е реално можно? На тоа прашање лу­ѓето гледаат исклучиво како на науч­на фантастика. Но, познатиот британ­ски физичар кој почина не­о­дамна, Стивен Хокиннг (Stephen Hawking), тоа не го гледал така. Во својата послед­на публикација со наслов “Краток одговор на голе­мите прашања” (Brief Answers to the Big Questions), на ова прашање одговорил дека “патување­то низ времето научно е реално мож­но и не може да се исклучи”. Во овој напис ќе објасниме дека од научно гледиште тој бил во право кога такво­то патување го оценил како реално можно.


Астрономија и астронаутика

Уште пред неколку години пишувавме дека на повидок се нови генерации на (АМА НАВИСТИНА) големи телескопи. Еден од телескопите од којшто навистина многу се очекува е џиновскиот вселенски телескоп Џејмс Веб којшто треба да проработи на почетокот од следнава декада. Се работи за телескоп со навистина огромни димензии, којшто ќе биде паркиран помеѓу Сонцето и Земјата, којшто вселената ќе ја набљудува во подрачје коешто е невидливо за човечкото око, а неговото огледало е повеќепати поголемо од она на вселенскиот телескоп Хабл.


Уводник

Од неодамна на нашата веб продавница www.emiter.mk развивме систем преку кој е овозможена групна претплата на електронското издание на Емитер за образовни институции. Први корисници на овој систем ќе бидат сите 1200 студенти и вработени од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) од Скопје...


Научна фантастика

По повод јубилејот од слетувањето на Месечината во 1969 и мисијата Аполо 11.


Аеронаутика

Купувањето авион звучи како чин на некој навистина богат човек. Но, фактите говорат поинаку. Денес за неколку илјади евра, за истата сума што би ја потрошиле за набавка на автомобил и тоа од средната или ниската класа, можете да набавите и ултралесен авион во кит-комплет. Сè што ви е потребно е малку повеќе желба, мотивација и, се разбира, пилотска дозвола за да уживате во новиот механички миленик. Во овој напис ви ја откриваме приказната за тоа како еден ваков ултра-лесен авион се најде во македонскиот регистар на воздухоплови и на битолскиот спортски аеродром.


Информатика

Добриот антивирусен софтвер ќе го заштити вашиот компјутер и мобилните уреди од малициозен софтвер, чувајќи ве безбедни од хакерите, сајбер-криминалците и од најновите интернет- закани. Имајќи го предвид постојаниот подем на сајбер-криминалот, од особена важност е да се инвестира во добар, сигурен и ажуриран антивирусен софтвер,  и тоа не само за вашиот компјутер, туку за сите уреди што имаат пристап на интернет. Но, која антивирусна програма да ја изберете? Се разбира... најдобрата :)


Електроника

Со помош на стандарден пиезоелектричен елемент, овој склоп е во состојба да детектира механички или акустични вибрации во својата околина. Склопот е специјално развиен за заштита од кражба на помошни влезови или затворени излози на продавници.


Информатика

СМАРТ телевизор е уред кој, за разлика од персоналните компјутери, има многу помала техничка поддршка поврзана за безбедноста. Идеално за шпионирање.


Физика

Кога ќе се спомне зборот “квантно”, прво нешто што ни паѓа на ум е “хард кор”физиката на микрокосмосот. Но, во последно време квантните појави се забележени и во некои неочекувани области, на пример како што е биологијата. Некои претходно нејасни биолошки процеси добиваат свое логично објаснување со помош на квантните интеракции, а важи и обратното – некои квантни интеракции сега се испитуваат со чисто биолошки експерименти.


Астрономија и астронаутика

Неодамна на самиот раб на нашата галаксија, Млечниот пат  беше откритен еден мошне чуден астрономски објект, чиишто карактеристики се блиски на оние од мини-црна дупка, но истовремено наликуваат и на оние од некоја макси-неутронска ѕвезда.


Макетарство и моделарство

Пред да отпочне со изработката на некоја макета, прво што треба да направи еден искусен макетар е: детална анализа и преглед на контурната (димензиска) точност на макетата, преглед на составницата, логичноста на составувањето на деловите (бидејќи не секогаш редоследот даден од производителот на макетата овозможува квалитетно составување), квалитетот и бројноста на деталите дадени во и на површината на макетата (површинската панелизација), точноста на дадените маскирни (камуфлажни) шеми и боите кои притоа треба да бидат искористени, точноста и димензиите на налепниците (decal) и уште ред други анализи кои во зависност од искуството на макетарот се наметнуваат како потреба за да се отпочне со изработката на макетата! 


Автомобилска техника

Сигурно понекогаш сте се запрашале зошто мора да се подмачкуваат тркалачките лежишта кога и онака тркалачките елементи во пресек се кругови, па без проблеми си се тркалаат меѓу прстените? Впрочем, и името им е тркалачки лежишта. Друго интересно прашање е: Од што зависи дали подмачкувањето на тркалачкото лежиште ќе биде со маст или со масло? Трето прашање е: што се изучува во теоријата на подмачкувањето? Одговори на овие и на уште неколку други прашања тесно поврзани со оваа проблематика ќе најдете во текстот што следува.


Телекомуникации

Развојот на телекомуникациите како масовните медиуми ќе се одвиваше многу позабавено ако не постоеја луѓе кои со својата визија, идеја и упорност го трасираа патот за современите технологии. Еден од овие визионери е и Дејвид Сарноф, американски бизнисмен и пионер во развојот на радиото и телевизијата.


Информатика

Во ноември оваа година Facebook го вовоеде Facebook Pay, кој ќе им обезбеди на луѓето пригодно, сигурно и доследно искуство во плаќање преку Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp.


Информатика

Повеќе не е тајна дека животот ста­ну­ва полесен ако имаш мобилен во сво­ја­та рака. Различни апликации кои ни доаѓаат при рака и ни заштедуваат дра­гоцено време во различни ситуации. Сепак, вашите омилени гаџети имаат многу функции што кои досега не сте ги откриле или слушнале.


Електроника

Сакате да управувате со моќен потрошувач преку релејната управувачка гранка што може да се оптовари со струја од само неколку милиампери? Нема проблем, употребете го овој едноставен релеен прекинувач.


Електроника

Осцилаторите имаат многу широка примена во електрониката и во секојдневниот живот. Една од основните примени е тие да послужат за давање звучна или светлосна индикација при некој настан, како на пример: отворање на врата, појава на светлина или темнина, појава на зголемена температура, појава на влага итн. Во овој напис од рубриката школа за електроника ќе разгледаме еден таков едноставен осцилатор со два транзистора, ќе проучиме како функционира и како може да се употреби за одредена алармна намена.


Омнибус

Нобеловата награда е основана од пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 - 1896) за најголеми достигања во областа на физиката, хемијата, медицината, книжевноста, мирот и економијата. Со исклучок на наградата за мир, Нобеловите награди секогаш се врачуваат во Стокхолм на годишната церемонија која се одржува секојпат на 10 декември, годишнина од смртта на Алфред Нобел.


Роботика

За при­ближ­но 10 – 15 години, речиси секоја работа ќе се извршува со помош на вештачка интелигенција. Но што значи ова за луѓето и пазарот на трудот? Многумина сметаат дека влезот на ВИ во индустриските погони ќе има низа негативни последици, но вистината е сосема поинаква...


Омнибус

Xplore - нова рубрика во Viber;

Word, Excel и Power Point во една Office апликација;

Првиот уред кој работи на Harmony OS;


Писма
Што е клучот на ЕГР вентилот?
Аудио DC филтер
Скалично светло со предупредување
Почетно притегнување на клинести ремени