Рубрика: Информатика
Нова техника за шпионирање – смарт телевизор
Автор: Ива Зафировска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


СМАРТ телевизор е уред кој, за разлика од персоналните компјутери, има многу помала техничка поддршка поврзана за безбедноста. Идеално за шпионирање.

По некои истражувања, над 90% уреди кои се продадени во текот на минатата година можат да се хакираат со лажен ТВ-сигнал, без потреба за физи­чки пристап до самиот уред. Ова е последица на тоа што производителите развиле свои внат­решни оперативни системи и што не е сè унифицирано, а со тоа и не постојат одредени правила поврзани со ажури­рање на софтверот на телевизорот и за некои сигурносни нагодувања.

Производителите повремено прават нов исправен софтвер кога дознаваат дека постои пропуст, но постојат и случаи во коишто производителите не сакаат да потврдат одреден навод дека нивниот уред може да се користи за шпио­ни­рање...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.