Рубрика: Астрономија и астронаутика
Дали метанот на Марс е индикатор за живот?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Метанот на Земјата најчесто го создаваат микроорганизмите, па оттаму по детектирањето на овој гас на Црвената Планета пред неколку години, сосема логично се постави прашањето за присуството на живи организми на Марс, макар и на микрониво. Веќе подолго подолго време НАСА и ЕСА со здружени сили ја истражуваат оваа планета меѓудругото и за оваа можност, но резултатите од поновите истражувања не се ветувачки...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.