Рубрика: Физика
Патување низ времето е реално можно?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дали патувањето низ времето е реално можно? На тоа прашање лу­ѓето гледаат исклучиво како на науч­на фантастика. Но, познатиот британ­ски физичар кој почина не­о­дамна, Стивен Хокиннг (Stephen Hawking), тоа не го гледал така. Во својата послед­на публикација со наслов “Краток одговор на голе­мите прашања” (Brief Answers to the Big Questions), на ова прашање одговорил дека “патување­то низ времето научно е реално мож­но и не може да се исклучи”. Во овој напис ќе објасниме дека од научно гледиште тој бил во право кога такво­то патување го оценил како реално можно.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.