Рубрика: Физика
Квантна биологија
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога ќе се спомне зборот “квантно”, прво нешто што ни паѓа на ум е “хард кор”физиката на микрокосмосот. Но, во последно време квантните појави се забележени и во некои неочекувани области, на пример како што е биологијата. Некои претходно нејасни биолошки процеси добиваат свое логично објаснување со помош на квантните интеракции, а важи и обратното – некои квантни интеракции сега се испитуваат со чисто биолошки експерименти.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.