Рубрика: Електроника
Економичен релеен прекинувач
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сакате да управувате со моќен потрошувач преку релејната управувачка гранка што може да се оптовари со струја од само неколку милиампери? Нема проблем, употребете го овој едноставен релеен прекинувач.

Сè е навидум едноставно кога треба со релеј да се управува (вклучи-исклучи) уред кој има потрошувачка од неколку ампери. Проблем не се јавува кога упра­ву­вач­ката струјна гранка што треба да го активира релејот може да се опто­вари со стотина милиампери струја. Но, што ако таа управувачка струјна гранка може да се оптовари само со десетина милиампери? Тоа е доволно за побуда на ЛЕД диода, но не е доволно за акти­ви­рање на релеј.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ2

Оптокаплер: CQY80N или сл.
ППК = ЕМИТЕР ППКУНИ2

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.