Рубрика: Медицина
Заблуди, измами и вистини: Храна на клетките
Автори: Влатко Поповски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Човекот се храни за да ги нахрани своите клетки. Но со што треба да се храни човекот, за правилно да ги нахрани своите клетки? Колку (не) треба да јадеме јагленохидрати, а особено шеќери, а колку (не) треба да јадеме масти? Постојат бројни правилни и неправилни совети во врска со тоа, особено раширени на интернет порталите и во левтерните рубрики за здрава исхрана во весниците и списанијата. Кои од тие совети се исправни? Влатко Поповски и Владимир Филевски застапуваат дијаметрално спротивни гледишта во дебатата на оваа тема.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.