Рубрика: Медицина
Заблуди, измами, вистини: Заблудите за витаминот Д (2)
Автори: Влатко Поповски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неспорно е дека недостаток на секој витамин, па и на витаминот Д, предизвикува штетни последици по организмот на човекот. Но, дали воопшто постои изразен недостаток на витаминот Д кај човековата популација? И ако постои, колкава е таа опасност и дали може тоа некако да се поправи и спречи? На оваа тема дискутираат Влатко Поповски, кој ја застапува тезата за огромниот и опасниот недостаток на на витаминот Д кај човековата популација, и скептикот Владимир Филевски, кој ја застапува умерената и конзервативна страна на науката.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.