Рубрика: Астрономија и астронаутика
Привршува градбата на џиновскиот вселенски телескоп “Џејмс Веб”
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Уште пред неколку години пишувавме дека на повидок се нови генерации на (АМА НАВИСТИНА) големи телескопи. Еден од телескопите од којшто навистина многу се очекува е џиновскиот вселенски телескоп Џејмс Веб којшто треба да проработи на почетокот од следнава декада. Се работи за телескоп со навистина огромни димензии, којшто ќе биде паркиран помеѓу Сонцето и Земјата, којшто вселената ќе ја набљудува во подрачје коешто е невидливо за човечкото око, а неговото огледало е повеќепати поголемо од она на вселенскиот телескоп Хабл.

Мисијата, целите и очекувањата од џиновскиот вселенски телескоп Џејмс Веб

 

Од изработката на џиновскиот вселенски телескоп Џејмс Веб

Начинот на којшто телескопот ќе биде поставен и активиран во Лагранжовата точка
Клучни зборови:
Споредба на големината на примарните огледала од телескопите Хабл и Џејмс Веб

Споредба на големината на примарните огледала од телескопите Хабл и Џејмс Веб

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.