Рубрика: Електроника
Едноставни аларми со CMOS ИК (1)
Автор: Дејан Антоновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Детектирањето на присуството на несакани посетители во домовите или во други, комерцијални и индустриски објекти, како и за заштита од провалници и лична заштита се користат најразлични алармни кола. Некои алармни уреди служат да дадат сигнализација дека некој нов посетител или клиент ја посетил маалската продавница, омилениот ресторан или, пак, некој хотел. Исто така, вакви алармни уреди може да нè предупредат дека сме ја оставиле отворена вратата на нашиот фрижидер при неговото користење, со што би нè спасиле од расипување на намирниците или од зголемена потрошувачка на струја. Затоа, во овој напис ви претставуваме едноставни електронски кола за самоградба на алармни уреди за врата, со CMOS интегрирани кола.

Детектирањето на присуството на несакани посетители во домовите или во други комерцијални и индустриски објек­ти, како и за заштита од провалници и лична заштита се користат најразлични алармни кола. Покрај личната заштита и заштитата на домовите и објектите од провала и кражба, ваквите алармни сис­те­ми можат да се користат и како најава за нови муштерии во најразлични дуќани за малопродажба, ресторани, хотели. Во овој напис ќе ви понудиме две такви ед­ноставни алармни кола со CMOS инте­гри­­рани кола за самоградба, кои можете и самите да ги изработите според наши­те упатства.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ2

ИК: CD4001;

ППК = ЕМИТЕР ППКУНИ2

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.