Електроника

Лето е! Време за забава, нови познанства и романтични авантури. Изненадете ги вашите познати и љубени со овој електронски мерач на бакнежи кој ќе внесе ведар дух, ќе предизвика воздишки и што е најбитно, ќе даде повод за дружење. Со овој уред можете да ја осовремените и направите позабавна старата игра "бакни ме" (фота) или, пак, да си ги "проверите" бакнувачките способности со својот партнер. Допрете го сензорот, бакнете се и додека трае бакнежот отпуштете го сензорот и видете го резултатот. Ако не ви се допаѓа резултатот, обидете се со нов бакнеж да си го поправите резултатот :-).


Електроника

Ако немате идеја како, а сакате да го осмислите и да го организирате работното место за вашето омилено хоби (електроника), на вистинско место сте. Концепцијата, изгледот, дизајнот и димензиите на мојата работна маса со пултот, полиците со мерни инструменти и литературата за електроника, како основни клетки на работното место за електроничар-хобист, нека послужат како идејна водилка за тоа како би можело да се реализира едно катче за работа, место каде што хобистот со задоволство ќе поминува дел од своето слободно време.


Астрономија и астронаутика

Како е родено нашето Сонце и милијардите ѕвезди кои го осветлуваат ноќното небо? До сега научните објаснувања биле сведувани само на претпоставки од симулации, но, без можност за опсервациона потврда. Но, еве сега орбиталниот телескоп Хершел (Herschel) "ѕирна" во утробата на материјата кадешто се "раѓаат" ѕвездите и го симна превезот кој досега го сокриваше чинот на "раѓањето" на светлината во универзумот.


Физика

4 јули 2012 е запишан со златни букви во физиката. На тој ден конечно е решена 48 години старата претпоставка за постоењето на Хигсовиот бозон, или таканаречената божја честица. Денес научниците веќе не се прашуваат за нејзиното постоење туку дали презентираното откритие ќе предизвика промени во Стандардниот модел на елементарни честици, па дури и промена во нашето поимање за создавањето на универзумот воопшто.


Фототехника

Да се сместат сите актуелни опции карактеристични за фотоапаратите од високата категорија и AVCHD видео во компактно куќиште, притоа со изменлив објектив и со најголемиот CMOS сензор, во моментов е вистинска уметност и технолошки триумф. Со моделот Alpha NEX-7, Sony го постигна токму тоа! Пред самото затворање на овој број го добивме Alpha NEX-7 на тестирање од претставништвото на Sony во Скопје, па во текстот што следи ќе ви ги пренесеме нашите впечатоци.


Физика

Во претходниот напис ние се запознавме со некои толкувања во врска со прашањето што е тоа време и видовме дека најдоброто толкување произлезе од физичарите, според кои тоа е екстрадимензија во простор-временскиот континуум. Но, го видовме и тоа дека времето ние го доживуваме како редослед на настани. Следната по ред тема за обработка, која е предмет на овој напис, е прашањето дали времето имало почеток и дали тоа ќе има свој крај.


На граница на науката

Пред некоја година, во жолтиот печат се пронесоа гласови за наводно сигурни предвидувања за неминовна глобална катаклизма која ќе ја зафати целата планета на 21.12.2012 година. Оваа масовна хистерија достигна светски размери и се прелеа и кај нас, па затоа одлучивме да направиме серијал во кој детално ќе ги разгледаме сите аспекти на овие наводи за блиската апокалипса.


Електроника

Серво-уредите се автоматски електромеханички уреди, сервомеханизми, кои со помош на повратна врска и сензори за грешка ги подобруваат перфомансите на механизмот. Сервотестерот од нашиот проект има цел да ја провери исправноста на работата на серво-уредите. Практичната примена на серво-тестерот се покажа целисходна во тестирањето на сервомеханизмите за управување со работата на крилцата кои се вградени во воздухопловните модели.


Металство и машинство

Во овој текст ќе направиме споредба на најчесто применуваните постапки на заварување, како што се: оксиацетиленското заварување (автогено заварување), заварување со електрода (рел-постапка), MIG/MAG заварување и TIG-постапка на заварување. Многумина од нас се запрашуваат дали постои идеална постапка на заварување применлива за сите типови метали, со ниски трошоци за заварување и со добра брзина на заварување?


Автомобилска техника

Многу е битно да знаеме кое ниво на квалитет за најважните параметри, од аспект на експлоатација, го добиваме за производот што го купуваме. За автомобилските гуми, и нијансите во квалитетот се значајни и значајно ја менуваат сликата за безбедноста, економичноста и загадувањето од бучава. Всушност, во овој момент тоа се трите најзначајни критериуми за кои е задолжително да се истакнат нивните оценки на посебна етикета, со што значително се олеснува одлуката на купувачот при изборот на автомобилските гуми.


Електроника

Уредите за регулација на светлината (популарно наречените "димери") за флуоресцентните светилки се сложени и скапи. Димерите за светилките со жарно влакно, се далеку поедноставни и поевтини, но начинот на кој се регулира светлината можеме да го прилагодиме и за флуоросцентните светилки. Во овој напис ќе прикажеме едноставен регулатор за светлина за флуоросцентните светилки.


Електроника

Иако првично планирав овој напис да содржи само две продолженија, сепак, на барање на читателите, одлучив да го подготвам и ова, трето продолжение. Во него ќе бидат опфатени темите кои беа побарани: амперметар и волтметар со еден индикатор, аналоген VU-метар и пик-метар, како и баждарење и калибрирање на аналогните инструменти.


Информатика

Како никогаш Ultrabook комјутерите во моментов се во полн залет во освојување на пазарот со лаптопи и персонални компјутери. Едно од очекувањата на компанијата која го воведе новиот стандард е уредите да направат трансформација на изгледот и очекувањата кај преносните компјутери, слично како што тоа пред повеќе од пред осум години го направи Centrino чипот на Интел во мобилната технологија.


Информатика

Антивирусните програми овозможуваат есенцијална заштита на компјутерот од вируси, тројанци, црви, spyware и adware програми и низа други кои можат да направат непоправлива штета. Времето кога разликата во ефикасноста и функционалноста на различните антивирусни програми беше очигледна, одамна помина.


Автомобилска техника

Секогаш треба да бидеме свесни за еколошката димензија кога го управуваме автомобилот. Да практикуваме начин на возење кој за последица има намалена емисија на стакленички гасови во атмосферата (или емисија на CO2). Што се подразбира под поимот еко-возење, како се практикува и кои се придобивките од тоа можете да прочитате во текстот кој следува.


Енергетика

Ова лето се навршуваат точно 110 години од конструкцијата на првиот модерен клима уред. Од неговата промоција до денес клима-уредот прерасна од предмет на луксуз во вообичаена потреба, уред којшто се наоѓа во речиси секој дом, барем кај нас каде летата во последниве години се се пожешки и пожешки. Од друга страна, може ли да замислите како би ја чувале храната на високи температури ако не постојат фрижидери? Можете ли да го замислите животот без сладолед, свеж зеленчук или ладна кока кола?


Аудио и видеотехника

Sony HDR-PJ760V е одлична алатка за оние кои сакаат да снимаат видео во од и истото веднаш да го покажат. За што станува збор, сигурно се прашувате? Sony HDR-PJ760V е моќна видеокамера со вграден проектор. Кога првпат ќе го видите и малку ќе го разгледате веднаш ќе забележите дека овој камкордер е солидно парче опрема кое ги поседува сите основни елементи, како што се приклучоци, слотови и друго, а направен е од лесна и цврста пластика и гума.


Информатика

Како дел од проектот на Владата на Република Македонија за опремување лаборатории од областа на техничко-технолошките науки, оваа година успешно се изврши и инсталацијата на најмоќниот компјутерски систем на овие простори. HPC-системот имплементиран на ФИНКИ е дизајниран од најголемиот производител на ИТ-опрема во светот Хјулит Пакарад - HP. Основа на нашиот суперкомпјутер се 84 сервери HP Proliant BL2x220C G7, со вкупно 168 процесори, односно 2016 процесорски јадра.


Информатика

Сте завршиле многу важен видеопроект, и вашиот клиент бара поголем број примероци да му изработите за многу кусо време. Решение на проблемот е "Диск-дупликатор", кој во исто време печати и етикета за дискот. Ги има од повеќе производители, а еве еден од серијата Primera Bravo 4100.


Информатика

Врвното задоволство никогаш не било евтино, па зошто би било и во овој случај. За 240 евра се добива MSI Z77 GD80, топ-модел на матична плоча, на која е вградена сета егзотика која постои во моментов.


Информатика

Преминувањето од широкопојасната на VDSL-технологијата можеме да ја споредиме со преминувањето од модемскиот кон широкопојасен интернет. Втората генерација VDSL работите ги крева за уште едно ниво повисоко.


Информатика

HP TopShot LaserJet Pro M275 е добро решение за мали и средни бизниси. Мрежно поврзување, квалитетен отпечаток и тродимензионален скенер кој процесот на фотографирање и препраќање преку имејл го сведува на два-три едноставни чекори.


Информатика

Кон крајот на јуни на годишната Гугл конференција која се одржува во Сан Франциско и официјално беше најавена "Желе бомбоната", Андроид 4.1, кој според Google, е "најбрзата и најлесна за менаџирање верзија на Android досега"... Од друга страна, се слушнаа и првите критики кои велат дека новата верзија главно нуди мали системски промени, а многу козметички подобрувања. Како и да е, кон крајот на месецот таа веќе ќе стане достапна на таблетите Galaxy Nexus, Nexus S и Motorola XOOM.


Астрономија и астронаутика

Ова лето се навршија 35 години од лансирањето на вселенските летала Војаџер 1 и 2 и почетокот на нивниот пат во просторот. Познати примарно по податоците што ги носат за нашата планета, овие сонди станаа дел од модерната поп-култура, појавувајќи се како инспирација во многубројни научнофантастични книги, па и филмови од 80-тите и 90-тите години на минатиот век, каде е прикажан "првиот контакт".


Астрономија и астронаутика

Истражувањата на планетата Марс од страна на НАСА продолжуваат. Во месец август на Марс ќе се спушти ландровер наречен "Curiosity", опремен со досега најсофистицирана техника за геолошки истражувања на Марсовото тло.


Астрономија и астронаутика

Дека најголемата Сатурнова месечина, Титан, во своите поларни региони содржи езера од течен метан, се знаело од порано. Но, во најново време истражувачите утврдиле такви езера и во "тропскиот" регион на Титан. Тоа е можеби клучното сознание, кое може да ја одгатне енигмата за начинот на појавата на живот на нашата планета!


Медицина

Модерниот начин на исхрана остава траги врз здравствената состојба, а како резултат на тоа предвреме остарува човечкиот организам. Заради лоша и неправилна исхрана се јавуваат одредени симптоми кои ѕвонат за тревога и јавуваат дека стареењето оди со побрзи чекори. Затоа и не чуди констатацијата дека постојат млади луѓе со тело на старец и обратно. За да не се случи тоа, еве некои совети како да го препознаете предвременото стареење, но и препораки како да се заштитите од тоа.


Електроника

Во периодот 25 – 29 јуни на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), Институтот за електроника ја организираше летната школа. "Дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи 2012" на тема "Енергетска пресметливост". Ова е трета година по ред како се организира школата и таа привлекува сè поголем интерес кај студентите.


Автомобилска техника

Ќе ве запознаам со интересната студија на германскиот гигант Сименс која е во фаза на прототип и претставува еден успешен обид за погон на камион на електрична енергија од надворешен извор. Од каде идеја за вакво решение и како е замислено да функционира, ќе прочитате во текстот кој следува.


Макетарство и моделарство

Во однос на некои други макети, изработката на макета на авионот МиГ–21 бара малку поголемо внимание, поради цилиндричните и конусните делови, но затоа, пак, задоволството од изгледот на готовата макета ќе биде поголемо. За историјата и карактеристиките на авионот МиГ–21 подетално можете да се информирате во ЕМИТЕР 3/07.


Макетарство и моделарство

По традиција, секоја година во Штип се одржува Светскиот куп и Државното првенство во ракетно моделарство. Месецот јуни е најпогоден термин бидејќи потоа следуваат светски купови и светското првенство. И токму од ова Државно првенство се избираат членовите на репрезентација, а за учесниците на светските купови во ракетно моделарство е последна проверка на формата.


Електротехника

При обработка на елементи од дрво мошне често се среќаваме со најразлични предизвици и проблеми. За решавање на овие предизвици потребна ни е пред сè квалитетна опрема со повеќе опции и можности, а кога станува збор за прецизност во работењето тогаш несомнено треба да се размислува за фиксен циркулар на вашата работна маса. Токму вашите професионални барања и горенаведени услови при обработка на дрво ќе ги задоволи циркуларната пила MAKITA LH 1200FL.


Медицина

Шише енергетски пијалак е популарен начин за да се добие потребната енергија кога едноставно немате време за спиење. За жал, енергетски пијалаци му штетат на вашиот организам. Прочитајте го текстов за да бидете информирани за некои факти околу овие напитоци.


Електроника

Ако имате потреба да го контролирате нивото на течност во некој резервоар, тоа можете да го правите електронски со овој склоп, кој лесно можете сами да го изградите.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Омнибус

iPHONE 5 зад аголот!;
Транспорт на иднината – транспорт преку вакуумски цевки;
Дали животните сонуваат?;
Иновативна NFC-технологија на новите смартфони LG Optimus;
Роботи кои ја скицираат зградата пред да влезат пожарникарите во неа;
Зошто небото ја менува бојата?;
ХСМ ги претстави пакетите Adobe CS6 и Corel X6;
Комарците касаат, но не секого;
Опсег на примена на Њутновата механика;
Зошто бумбарите можат да летаат?;


Писма
45V на излез од 150W-ниот транзисторски засилувач
Тајмер за време од 1 час
За Маите и за HHO генераторите
BTS442E2 и VN02AN