Рубрика: Автомобилска техника
Електричниот камион на Сименс
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ќе ве запознаам со интересната студија на германскиот гигант Сименс која е во фаза на прототип и претставува еден успешен обид за погон на камион на електрична енергија од надворешен извор. Од каде идеја за вакво решение и како е замислено да функционира, ќе прочитате во текстот кој следува.

На симпозиумот за електрични возила (EVS26) кој оваа година се одржа од 6 до 9 мај во Лос Анџелес (САД), фирмата Сименс претстави хибридна верзија на камион погонуван од дизелски агрегат и електромотори. Концептот е наречен eHighway Of The Future (сообраќајници на иднината). Во овој момент необичното е тоа што електричната енергија за погон на електромоторите се зема од надворешен извор со помош на пантограф, слично како кај електричните локомотиви или тролејбусите. Проектот е во фаза на прототип и веќе се извршени првите тестирања во реални услови во Германија.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.