Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналоген амперметар и волтметар (3)
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако првично планирав овој напис да содржи само две продолженија, сепак, на барање на читателите, одлучив да го подготвам и ова, трето продолжение. Во него ќе бидат опфатени темите кои беа побарани: амперметар и волтметар со еден индикатор, аналоген VU-метар и пик-метар, како и баждарење и калибрирање на аналогните инструменти.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:

Аналоген индикатор со подвижен калем

 
Клучни зборови:

VU-метар со ретро изглед.

Комбиниран волтметар и амперметар кај извор за напојување

VU-метар.

Скала за VU-метар.


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.