Рубрика: Електроника
Индикатор на ниво на течност
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако имате потреба да го контролирате нивото на течност во некој резервоар, тоа можете да го правите електронски со овој склоп, кој лесно можете сами да го изградите.

Електронската контрола на нивото на течност во некој резервоар, најчесто се базира врз принципот промена на отпорот или капацитетот помеѓу две електроди, која се појавува ако тие се потопени во течност и кога нивото на течноста ќе падне под нив. Едно такво решение ние објавивме во ЕМИТЕР бр 1/08: "Индикатор на ниво на течност". Овој принцип добро функционира, но, тој повлекува со себе проблеми поврзани со заштита на електродите од електролиза и од 'рѓосување. Покрај тоа, во многу случаеви течноста мора да биде спроводлива за да можат таквите склопови да функционираат. Но, овде предложениот склоп покажува дека е можен и алтернативен приод за контрола на нивото на течност без горе наведените проблеми.

Главни елементи и материјали:

ИК: LM393

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.