Рубрика: Електроника
Индикатор за акумулаторска батерија од 12V
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 8-9/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако постепено го губат приматот, акумулаторските батерии од 12V сè уште имаат широка примена. Најчесто се случува акумулаторската батерија да биде испразнета во моментите кога ни е најпотребна. Затоа ви претставуваме еден едноставен индикатор, кој навремено ќе ве предупреди дека е време да ја наполните акумулаторската батерија.

Акумулаторските батерии (во понатамошниот текст акумулатори) од 12V сè уште имаат широка примена (за стартување автомобил, за моторни чамци, при кампување и слично). Најчесто се случува акумулаторот да биде празен во моментот кога ни е најпотребен. Индикаторот што ви го претставуваме е едноставен и лесен за изработка и навремено ќе ве предупреди дека е потребно да го наполните акумулаторот.

Технички карактеристики:

Трепкање на LED при Ub<11,25V

 
Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1422
ИК: NE555 (LM7555)
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 8-9/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.