Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналоген амперметар и волтметар (2)
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Аналогните инструменти сè уште имаат широка примена во електрониката и во другите технички области. Главната причина за ова се човековите аналогни сетила, како и тоа што во многу случаи нема потреба од прецизно мерење на напонот и струјата. Во првиот дел од овој напис објаснивме како да ги измерите карактеристиките на непознат аналоген индикатор и како да пресметате и да направите DC волтметар со мерно подрачје според вашите потреби. Во овој дел ќе зборуваме за конструкција на аналоген DC амперметар и за решенијата за мерење на наизменични напони и струи и заштитата на инструментот.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:

Аналоген индикатор со подвижен калем или со подвижно железо

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.