Рубрика: Астрономија и астронаутика
"Тропските" езера на Титан ја објаснуваат појавата на животот?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дека најголемата Сатурнова месечина, Титан, во своите поларни региони содржи езера од течен метан, се знаело од порано. Но, во најново време истражувачите утврдиле такви езера и во "тропскиот" регион на Титан. Тоа е можеби клучното сознание, кое може да ја одгатне енигмата за начинот на појавата на живот на нашата планета!

Клучни зборови:

Езерата од течен метан и етан на Титан

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.