Рубрика: Физика
Енигмите на времето (2. дел): Дали времето имало почеток и дали ќе има крај?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во претходниот напис ние се запознавме со некои толкувања во врска со прашањето што е тоа време и видовме дека најдоброто толкување произлезе од физичарите, според кои тоа е екстрадимензија во простор-временскиот континуум. Но, го видовме и тоа дека времето ние го доживуваме како редослед на настани. Следната по ред тема за обработка, која е предмет на овој напис, е прашањето дали времето имало почеток и дали тоа ќе има свој крај.

Во првиот напис од оваа серија обработивме неколку секвенции поврзани со прашањето "што е тоа време" и притоа видовме дека времето ние го доживуваме како редослед на настани, поделени во 3 дела: минатото (past), сегашноста (present) и иднината (future), но, видовме и дека според физичарите тоа е екстрадимензија која заедно со 3-те просторни димензии претставува простор-временски континуум. Исто така видовме и дека времето како екстрадимензија не е исто што и просторните димензии.
Во овој напис ќе се фокусираме на две преостанати енигматични секвенции во врска со времето: дали тоа имало почеток, и дали тоа ќе има свој крај.

Клучни зборови:

Бесконечност на времето?

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.