Омнибус

Следејќи ги достигнувањата во областа на науката, неколку американски научни списанија објавија ранг-листи на научни остварувања и сознанија, кои биле "топ-теми" во 2007 година. Нивните листи меѓусебно се разликуваат, но тоа е поради големата конкуренција. Особено долга е листата на списанието Discover, таа содржи дури 100 теми.


Информатика

Целта на овој напис е да им помогне на сите постоечки и идни корисници на Kaspersky Anti-Virus најоптимално да ги нагодат сетинзите на програмот со цел да добијат сигурен систем, но без при тоа да се потрошат системските ресурси што значително би го забавиле работењето на компјутерскиот систем. Ова последново од секогаш бил еден од главните предизвици на производителите на антивирусен софтвер, а во продолжение ќе прочитате како тоа го има решено Kaspersky во својата последна верзија 7.0.


На граница на науката

Дали постојат вонземни космонаути кои со "летачки чинии" ја посетувале и сé уште ја посетуваат нашата планета? Дали многубројните сведоштва за Неидентификувани Летачки Објекти (НЛО, УФО) се доволен доказ? За расветлување на мистеријата наречена НЛО во 12 продолженија ќе се погрижат најпознатиот македонски уфолог Стојмир Симјаноски, кој ја застапува тезата за постоење НЛО, и "дежурниот скептик" Владимир Филевски, кој апсолутно го негира постоењето на НЛО.


Фототехника

Како што најавивме, стартува "Фотоемитер", нашата рубрика каде што читателите ги презентираат своите фотографии и при тоа освојуваат вредни награди, но истовремено преку коментарите и советите од нашиот фотоселектор имаат и можност да ги подобрат своите фотографски вештини. Во овој број како најдобри се прогласени фотографиите на Никола Ангелов, Катарина Ристовска и Дејан Маликовски, но уште неколку други влегуваат во изборот за годишната изложба и признанија.


Автомобилска техника

Дали појавата на Тата Нано значи навраќање на самите почетоци од појавата на автомобилот или само уште една епизода во рамките на егзистенцијата на човекот како најсовршено суштество на планетата? Дали можеби Нано ќе биде еден од зачетниците на воспоставување нови стандарди при создавањето нови автомобили по мерка на луѓето? Во секој случај, неодамна промовираниот модел Нано, предизвикува огромно внимание во светот и е тема со која уште (ќе) се занимаваат стручњаците од разни профили.


Електротехника

Споменатава проблематика за која ќе стане збор во наредните неколку броја на ЕМИТЕР, ќе има за цел едукација на читателите за важноста на отпорноста на заземјувањето во електричните инсталации. Мислам дека оваа актуелна тема се наметнува поради строгите пропишани европски безбедносни мерки, а за кои верувам дека во блиска иднина ќе станат и наше секојдневие.


Еурека

Во трудот е опишано добивање на одливки од алуминиумски легури со континуирано леење во правоаголен кристализатор. Со цел да се скрати досегашната постапка на добивање на правоаголен производ - флах, која се состоеше од леење на легурата во кристализатор со кружен напречен пресек и пресување во баран облик, дојдовме на идеја флахот да се добие со директно леење во кристализатор со правоаголен облик.


Информатика

Мултифункционалните уреди на Hawlett Packard очигледно и заслужено го пронајдоа своето место на пазарот. Доказ за тоа се разните модели на "сé-во-едно" уреди кои овој производител ги има во својата понуда. Деновиве во нашата редакција пристигна моделот HP Photosmart C8180 All-in-One, така што повторно имавме можност да се увериме во одличните перформанси и квалитет својствен за печатачите произведени во погоните на HP.


Информатика

45 nm технологија зема сé поголем замав. По четиријадрените, Интел ги претстави и процесорите од двојадрениот сегмент кои се и најинтересни за најголемиот број корисници. Новата гама ветува многу. И ако судиме според досегашните искуства и резултати, новата Core 2 Duo генерација сигурно ќе зачекори по патеките на успехот трасирани од претходната, засега сé уште актуелна, но веќе на залез, двојадрена генерација.


Медицина

Хомосекуалноста - вродена или условена? Голем број научници - генетичари, психијатри, социолози, ендокринилози, сексолози и други, бараат научен одговор на ова прашање. За да дознаете до каде дошла науката со истражувањата на ова поле, прочитајте го текстот што следува.


Телекомуникации

Во минатиот број се запознавме со техничките детали на АДСЛ ТВ. Во овој број ќе направиме негова споредба со другите платформи и ќе ги разгледаме сервисите и специфичностите што ги носи ИПТВ.


Омнибус

Можеби е малку чудно што напис со ваков наслов и содржина е сместен во мартовскиот број на ЕМИТЕР, од причина што анализите и прегледите на годината што поминала најчесто доаѓаат со јануарскиот или февруарскиот број од наредната година. Но, сигурен сум дека на нашите читатели нема да им пречи да дознаат кои уреди ја одбележаа 2007 и го поставија правецот во кој ќе оди "натпреварувањето" помеѓу производителите оваа година.


Астрономија и астронаутика

Затемнувањето на Месечината е еден од најинтересните астрономски настани, кои се случуваат на глобално ниво. Кога се случува едно затемнување на Месечината околу две третини од жителите на нашата планета можат да го забележат овој настан. Многу олеснителна околност е тоа што за набљудување не е потребна дополнителна опрема, како што се двогледи, телескопи, итн. Едноставно треба малку ентузијазам и време, кое би се потрошило надвор од домот, гледајќи во небото.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следниот месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на M65 и M66.


Аудио и видеотехника

PMW-EX1 Цамцордер на Sony е HDV камкордер кој работи без лента, ги поседува сите елементи на своите поголеми браќа кои се многу поскапи, но е со фиксен објектив и е значително поевтин. Ако се земе предвид дека тој се користи најмногу за собирање на вести од настани и во доста тешки околности и услови и ако на сето ова се надодаде стабилизаторот за слика што се поставува на рамото на корисникот, тогаш поседувањето на ваква алатка е полн погодок.


Електроника

Во овој дел се систематизирани можните причини за појава на дефекти кај системи кои работат подолго време и кај ново изградени системи, а на крајот следува преглед на можни превиди во процесот на дијагностицирање и сервисирање. Секако, низ целиот текст има и мноштво совети за оваа проблематика.


Електроника

Грмотевици, шпицови, преголем или премал напон, снемување електрична енергија, можат да ги оштетат вашите електрични уреди. Сето ова може да се одбегне со употреба на соодветни уреди за пренапонска заштита.


Енергетика

Можеби пробивот на соларните ќелии на пазарот ќе нé предводи до една фотонапонска ера, каде што обичниот корисник на мобилен телефон ќе се снабдува со потребната енергија исто како и една фабрика за челик. Но, доколку ова не се случи, а најверојатно и нема, тогаш повеќе технологии, како нуклеарната, биоенергијата, водородот и соларната ќе треба со заеднички сили да нé водат низ потребното, чисто (нискокарбонско) и квалитетно енергетско снабдување.


Информатика

Во овој број повторно за една популарна програма за електронска пошта (Outlook), која овозможува и внесување на контакти, средување на белешки, водење на календар-активности...


Информатика

Честа причина за забавување на работата на еден PC може да биде големата фрагментација на податоците на тврдиот диск. Имено, при снимањето на датотеките на тврдиот диск, поради нивната големина тие се запишуваат по случаен избор во слободните кластери. Така една датотека ќе биде поделена и запишана на разни места на тврдиот диск. Поради оваа поделба на фрагменти, е потребно повеќе време за вчитување на датотеката, со оглед на поголемиот пат што главата на тврдиот диск треба да го помине.


Информатика

Замената на процесорот воопшто не е комплицирана или опасна работа. Потребно е само да се внимава на неколку основни правила.


Информатика

2007 година ќе остане запишана во аналите на AMD како веројатно најцрна година досега. Искра надеж даде RV670 графичкиот процесор и двата модели картички, HD 3870 и 3850, базирани врз него. Тоа го врати AMD во игра во категоријата картички до 150 евра, каде што nVidia не даде соодветен (ценовен) одговор. 8500 и 8600 моделите од понис¬ката ценовна категорија според перформансите не се ни блиску до новите две картички. Новиот кон¬траудар од AMD се вика - HD 3870 X2.


Телекомуникации

Panasonic CN-GP50 претставува мобилен сателитски навига¬циски систем, во кој, меѓу другото, се интегрирани блутут, гласовни команди, 12,5-сантиметарски екран чувствителен на допир, а во мапите на 37-те европски земји е вклучена и Македонија.


Омнибус

Средношколци откриле астероид;
HP Blackbird 002 - компјутер над компјутерите;
Мегапикселен шампион;
USB3;
Новости од Texas Instruments: 2x125W сместени во 0,1cm3;
Blu-ray победува во борбата со HD DVD;
Ако досега не сте знаеле, сега знајте дека..;
45% од Европејците гледаат Интернет ТВ;
Старт на новиот соларен циклус;
Гласовна енкрипција за мобилни телефони;
Jaguar XF - новата мачка на вжештениот асфалт;


Електроника

Sedare dolorum, divinum opus est (Да се смири болката е боговско дело). Победете ја болката. Изградете електронски стимулатор, поставете две електроди на болното место и заборавете ја болката. Уредот генерира струјни импулси кои преку кожата доаѓаат до нервните влакна кои ја пренесуваат болката, при што ги блокира импулсите на болка кои патуваат до мозокот.


Астрономија и астронаутика
Сонце низ нишан

Мегалитската опсерваторија Кокино се наоѓа во североисточниот дел на Македонија. Лоцирана од 35 км од Куманово, оваа опсерваторија заслужено го зазема местото меѓу најзначајните откритија во последниов век. Што, всушност, претставува таа? Кое е нејзиното значење од културен, научен и археолошки аспект?


Електроника

Интересен, едноставен и многу корисен електронски уред кој е пожелно да се најде и во вашата електроничарска работилница. Многу е лесен за изработка, бидејќи е дизајниран со компоненти кои лесно можат да се најдат во скопските продавници за електроника.


Електроника

Предмет на овој напис се едностепените нискофреквенциски засилувачи наменети за засилување на аудиосигналите. Овде се обработени засилувачи со дискретни елементи, кои претставуваат основа за разбирањето на функцијата и карактеристиките на нискофреквенциските засилувачи. Неспорно е дека денес имаме голем избор на интегрирани нискофреквенциски засилувачи во кои се применети сите овде опишани принципи.


Електротехника

Ротациони чекани (Rotary Hammer) се задолжителен дел од колекцијата алати што вработените во градежната индустрија мора да ги имаат. Јасно, овој алат треба да биде издржлив, цврст и да овозможи сигурна работа. Јапонската компанија Makita, која припаѓа на самиот врв на пеоизводители на електрични алати за градежништвото, од својата широка палета на висококвалитетни производи на пазарот нуди два токму такви ротационите чекани, HR3000C и HR4010C.


Писма
ЕМИТЕР со повеќе страници
Засилувач, топлинска машина или апарат за заварување?
Мистеријата на НЛО
Непознат ЕПРОМ