Рубрика: Енергетика
Енергетска иднина на Земјата (1): Глобално затоплување
Автор: Борче Милчески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Можеби пробивот на соларните ќелии на пазарот ќе нé предводи до една фотонапонска ера, каде што обичниот корисник на мобилен телефон ќе се снабдува со потребната енергија исто како и една фабрика за челик. Но, доколку ова не се случи, а најверојатно и нема, тогаш повеќе технологии, како нуклеарната, биоенергијата, водородот и соларната ќе треба со заеднички сили да нé водат низ потребното, чисто (нискокарбонско) и квалитетно енергетско снабдување.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.