Рубрика: Информатика
Raxco Perfectdisc 8.0 Professional
Автор: Бранко Атанасовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Честа причина за забавување на работата на еден PC може да биде големата фрагментација на податоците на тврдиот диск. Имено, при снимањето на датотеките на тврдиот диск, поради нивната големина тие се запишуваат по случаен избор во слободните кластери. Така една датотека ќе биде поделена и запишана на разни места на тврдиот диск. Поради оваа поделба на фрагменти, е потребно повеќе време за вчитување на датотеката, со оглед на поголемиот пат што главата на тврдиот диск треба да го помине. За да се забрза работата на системот, е потребно да се изврши дефрагментација, односно да се изврши "пресложување" на датотеките. Raxco PerfectDisk 8.0 Professional претставува одличен алат за оваа намена.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина