Рубрика: Електроника
Продолжни кабли со пренапонска заштита од MGE
Автор: Дејан Стојчев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Грмотевици, шпицови, преголем или премал напон, снемување електрична енергија, можат да ги оштетат вашите електрични уреди. Сето ова може да се одбегне со употреба на соодветни уреди за пренапонска заштита.

Повеќето корисници сакаат и треба да ја заштитат својата вредна електрична опрема. Наједноставен и најевтин начин на заштита е со помош на surge protector (пренапонска заштита) која ги спречува превисокиот напон и електромагнетните пречки да стигнат до вашите електрични уреди. Покрај отстранувањето на шумот и шпицовите, продолжните кабли со пренапонска заштита имаат и неколку други цели: зголемување на бројот на приклучоци во близина на вашиот компјутер или аудио/видеоопрема; заштита од краток спој и преоптоварување; и овозможуваат правилно заземјување, притоа вашата електрична инсталација мора да е заземјена правилно, во спротивен случај филтрирањето нема да работи, бидејќи вишокот напон се препраќа на маса.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.