Рубрика: Астрономија и астронаутика
Затемнување на Месечината 21.февруари 2008 г.
Автор: Мартин Стојановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Затемнувањето на Месечината е еден од најинтересните астрономски настани, кои се случуваат на глобално ниво. Кога се случува едно затемнување на Месечината околу две третини од жителите на нашата планета можат да го забележат овој настан. Многу олеснителна околност е тоа што за набљудување не е потребна дополнителна опрема, како што се двогледи, телескопи, итн. Едноставно треба малку ентузијазам и време, кое би се потрошило надвор од домот, гледајќи во небото.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.