Рубрика: Медицина
Се раѓа ли геј како геј?
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Хомосекуалноста - вродена или условена? Голем број научници - генетичари, психијатри, социолози, ендокринилози, сексолози и други, бараат научен одговор на ова прашање. За да дознаете до каде дошла науката со истражувањата на ова поле, прочитајте го текстот што следува.

Конзервативно ориентираните луѓе го бранат мислењето дека хомосексуалноста е личен избор на индивидуата и резултат на околностите во кои опстојува и се развива една личност. Од друга страна, голем број активисти за правата на геј популацијата инсистираат на фактот дека хомосексуалноста е генетичка работа и се надеваат дека науката тоа и ќе го докаже.
Според научниците кои го истражуваат научно овој домен и кои бараат одговор дали се раѓа или се станува геј, треба да се очекуваат позитивни резултати и тоа во релациите меѓу гените и мозокот, хормоните и околностите, како и во еволуцијата на сето ова, не исклучувајќи ја и околината како поттикнувач на одредена предиспозиција.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.