На граница на науката

Величествените пирамиди во Египет предизвикуваат страво-почит за секого кој застанал под нивната сенка. Блиску до неве-ројатното делува тврдењето на науката дека тие грамадни градби ги направиле речиси голораки поданици на фараоните. Некои тврдат дека пирамидите се направени од страна на дамнешни, непознати цивилизации, па дури има и хипотези за вонземно замешување.


Хемија

Многумина веројатно слушнале дека биодизелот може да се произведе и во домашни услови, но ако сте се заинтересирале сте забележале дека "рецептот" се држи во тајност од страна на малкумина познавачи. Овој напис е уште една потврда на нашиот слоган "ЕМИТЕР ви го дава она што другите љубоморно го кријат!". Тука ќе најдете детален приказ на постапките како да направите сами биодизел со рециклирање и преработка на прегорено прехранбено масло од секаков вид.


Макетарство и моделарство

Категоријата на РУ едрилици Ф-3-Ј во последниве години е многу популарна. Во оваа категорија се одржуваат натпревари во траење на лет и прецизно слетување на сите нивоа - од локални до светски првенства. Во написот што следува даден е детален приказ на категоријата Ф-3-Ј и на неколку натпреварувачки модели


Астрономија и астронаутика

Релјефот на Марс се покажува во две неприродно различни конфигурации: северната хемисфера исклучиво како пространа рамнина, а јужната начичкана со огромни планини. За да ја објаснат оваа дихотомија на релјефот, астрофизичарите составиле сценарио според кое таа настанала како последица од удар на огромен астероид во северната хемисфера на Марс. Хипотезата не беше веднаш прифатена, но некои најнови сознанија ја вратиле нејзината актуелност.


Информатика

Затишјето пред големата бура, која треба да ја започне AMD со својот ATi "Department" во јули со 5xxx серијата на Radeon а ќе ја продолжи Nvidia во октомври со серија картички базирани на чипот со бројка 300, двете страни го користат за фејслифт на своите постоечки адути. Малата битка за заземање на што поповолни позиции за претстојната DirectX 11 војна овојпат ја водат Radeon HD4590 и Geforce GTX275


Медицина

Светот го вознемири веста дека во Мексико избувнала епидемија на свински грип што се заканува да стане пандемија, односно да поприми светски размери, да се прошири насекаде. За какво заболување станува збор и кои се решенијата за заштита ќе дознаете од понудениов текст.


Омнибус

Предвидувања за глобалното затоплување;
Силиконски чипови за обнова на нервите;
Одлично решение за видеонадзор;
Минијатурни микроконтролери кои работат на 0,7 V;
10 факри за... времето;
Семинар на БСА за авторски права кај нас;
Семинар на МАКИТА;
Verbatim MediaStation Pro;
Преземени милијарда апликации за iPhone;
Небото над Македонија овој месец;
Претставен новиот SATA - 600;
Сонцето и Јупитер - во стерео;


Биологија

Оваа година се одбележуваат два јубилеи на Чарлс Дарвин: 200 год. од неговото раѓање и 150 год. од објавувањето на неговата книга "Потекло на видовите", во која тој ја промовира еволуцијата како природен процес за постанокот и разновидноста на сиот органски свет на Земјата. Храбра идеја за тоа време, која денес сјае со сиот свој сјај.


Аудио и видеотехника

Дали можете да им помогнете на оние што се во дилема кога купуваат нов ТВ-приемник, да се одлучат што да одберат? Овој напис ќе ви овозможи да бидете во состојба да дадете добар совет. Како прво, ќе ги изнесеме принципите на LCD и ПЛАЗМА технологиите, а по-тоа ќе дадеме споредбата на карактеристиките на LCD и ПЛАЗМА екраните.


Омнибус

Нанотехнологијата која до неодамна спаѓаше во групата на научна фантастика, веќе полека но сигурно се наметнува како наука и технологија на 21. век. Неколку децениските истражувања кои на почеток беа само теоретски сега веќе почнуваа да се потврдуваат и во пракса. За масовна примена ќе почекаме уште некое време, но напредокот е забележителен и вреден за поздрав.


Астрономија и астронаутика

На почетокот на XIX век се случува индустриската револуција која покрај модернизацијата на производството ќе придонесе до откритие на нови материјали и технологии кои ќе го забрзаат развојот на астрономијата. Во овој период се случуваат и најважните откритија кои во понатамошното разгледување сè повеќе ќе се испреплетуваат со физиката. Па, да продолжиме од онаму од каде што застанавме во минатиот број.


Информатика

Оперативниот систем Windows Vista веројатно никогаш нема да ја постигне популарноста на својот претходник Windows XP. Застапеноста на Vista, барем кај нас, сè уште е многу мала. Лично мислам дека причини за тоа има повеќе. Ако земете за пример тоа дека секоја нова верзија на кој било популарен софтвер од областа на графика или нов антивирус софтвер, ќе биде пречекан од корисниците со раширени раце, тоа воопшто не е случај кога се работи за нов оперативен систем.


Информатика

Во полето на безбедноста на компјутерските системи, фишингот (анг. Phishing) е криминален акт со кој одреден измамник се обидува да добие доверливи информации како што се корисничко име, лозинка, број на сметка и ПИН на кредитна картичка или какви било финансиски информации. Измамата најчесто се одвива преку електронска пошта, но се почесто се користат и сервисите за инстант-пораки (MSN, Skype, Yahoo Messenger…).


Информатика

Првиот процесор на Интел произведен во 32 nm техно-логија е типичниот TOCK во TICK-TOCK стратегијата на овој производител. На секои две години TICK означува претставување на нова микроархитектура базирана на постоечкиот производствен процес, а наредната година TOCK означува преод на нов процес.


Информатика

Речиси е невозможно деновиве некој да не слушнал или да не прочитал за моментално најпознатата \"мрежа за дружење\" (social network) Фејсбук (Facebook). Фејсбук е социјална мрежа, која првенствено беше наменета за студентите на еден колеџ, во која можеше да се зачлени само со покана. Денес Фејсбук е моментално најраши-рената мрежа во светот со над 175 милиони активни корисници и со тоа ја надминува досега најпопуларната мрежа Myspace.


Автомобилска техника

Во претходниот напис се задржавме на распознавање на неисправноста и толкување и коментари за симптомите што укажуваат на неисправност во системот за управување. Во ова продолжение ќе се задржиме на отстранување на дефектите, а заклучокот ќе биде проткаен со драгоцени совети кои секогаш се добредојдени за ентузијастите и автомеханичарите што ги практикуваат овие поправки.


Информатика

Кога станува збор за одржување на настани кои имаат за цел запознавање и анимирање на македонската ИТ-популација, најактивен (ако не и единствен) играч на ова поле е локалната канцеларија на Мајкрософт.


Аудио и видеотехника

Камерите и камкордерите стануваат сè помали, но светлата за на камера не се променија многу. Антон/Бауер внесува промени и во оваа сфера со своето светло за на камера ElightZ и додатоците за него - батериското напојување ElipZ и држачот за камера EgripZ.


Фототехника

Продолжуваме со серијата написи за работа со програмите за обработка на фотографии со примери обработени во Adobe Photoshop CS2, иако исти или слични обработки можат да се извршат во слични програми од конкурентските фирми како Corel Photo-Paint, на пример. Тоа е така бидејќи обработуваме основни постапки при процесирањето на фотографиите. Таков е и случајот со нагодувањето на острината на фотографиите.


Телекомуникации

Детекторите за движење денес се присутни насекаде, по домовите и работните места насекаде низ светот, како форма за заштита и како системи за активирање на светлински извори во внатрешноста на објектите и надвор од нив. Меѓутоа, на овие детектори им се потребни жици за нивно функционирање, што, пак, бара доста работа при нивната инсталација и истото чини пари. Добра вест е тоа што сето ова ќе се промени. Од неодамна се развиени нови безжични детектори за движење.


Електроника

Предметите од нашето секојдне-вие ги имаме прифатено онакви какви што се и стриктно ги употребуваме за нивната вооби-чаена намена. Но, многу од нив можат да се употребат и за други намени, да ни бидат од голема полза, а понекогаш да ни заштедат време и пари. Целта на оваа рубрика ќе биде нашите искуства и "мали тајни" несебично да ги поделиме со читателите, но рубриката е отворена и доколку ни испратите некој ваш интересен и полезен предлог со задоволство ќе го објавиме.


Електроника

Дали сте купувале неодамна плинска запалка за цигари? Една од поновите видови, што не се пали со искра добиена со гребење на спе-цијално камче? За добивање искра, кај овие запалки се користи пиезоелектричен систем. Што е тоа пиезоелектрицитет и како се користи ќе дознаете детално во овој напис.


Електроника

Понекогаш се јавува потреба од испитување на исправноста на трифазен индукциски електромотор без тој да се приклучи на мрежа. Универзалниот инструмент, наместен како омметар, може да помогне да се утврдат основните дефекти, но тоа сè уште не е гаранција дека моторот е исправен. Со мала инвестиција може да го изработите овој уред, со помош на кој може со голема веројатност да ја утврдите исправноста на овој тип на мотори без приклучување на електрична мрежа.


Електроника

Наводнувањето на домашните цвеќиња не секогаш и за секого е лесна задача. Дозирањето на вистинското количество вода и одредувањето на вистинскиот временски интервал секогаш е тешко да се погоди "од прва", а резултатите се некогаш катастрофални, растението или ќе се исуши или, пак, ќе заврши со скапан корен.


Електроника

Едноставен, евтин и квалитетен. Ова е слоганот на аудиозасилувачот од овој проект. Во овој проект целосно е разработен и изработен мал компактен стерео-аудиозасилувач со излезна моќност од 2x22W/4Ω, кој едноставно го нареков "Паганини". Зошто го нареков така ќе прочитате во текстот што следува.


Писма
Микроконтролер на USB порта
Проблеми со звучна картичка
Дополнителни информации во врска со проектот "Дигитален топломер" од Е2/09
Евиденција на возила на паркинг
Две прашања