Рубрика: На граница на науката
Мистерии на науката: Пирамидите - камена библија? - 1
Автори: Стојмир Симјаноски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Величествените пирамиди во Египет предизвикуваат страво-почит за секого кој застанал под нивната сенка. Блиску до неве-ројатното делува тврдењето на науката дека тие грамадни градби ги направиле речиси голораки поданици на фараоните. Некои тврдат дека пирамидите се направени од страна на дамнешни, непознати цивилизации, па дури има и хипотези за вонземно замешување. На пирамидите им се припи-шуваат незамисливо моќни делувања, а некои во нив гледаат книга во која се е запишано, од минатото до далечната иднина. Колку од сето тоа е точно?

ЗА ФЕЉТОНОТ
Сè уште постојат недоволно истражени подрачја од науката и теми за кои има различни ставови и толкувања кои ја скокоткаат фантазијата на сите љубители на науката. Во овој фељтон за мистерите на науката дебатираат најпознатиот македонски трагач по мистерии Стојмир Симјаноски и "resident science DJ" Владимир Филевски. Концептот на овој фељтон го има следниов облик: прв е текстот на Симјаноски, потоа одговорот од Филевски, а на крај евентуалната реплика од Симјаноски, на која Филевски нема право на контрареплика. Веруваме дека ваквиот концепт ќе предизвика голем интерес кај читателите, па затоа страниците на рубриката "Писма" се отворени за вашите коментари.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.