Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Пиезоелектричен ефект и неговата примена
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дали сте купувале неодамна плинска запалка за цигари? Една од поновите видови, што не се пали со искра добиена со гребење на спе-цијално камче? За добивање искра, кај овие запалки се користи пиезоелектричен систем. Што е тоа пиезоелектрицитет и како се користи ќе дознаете детално во овој напис.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.