Рубрика: Астрономија и астронаутика
Чудната дихотомија на Марс
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Релјефот на Марс се покажува во две неприродно различни конфигурации: северната хемисфера исклучиво како пространа рамнина, а јужната начичкана со огромни планини. За да ја објаснат оваа дихотомија на релјефот, астрофизичарите составиле сценарио според кое таа настанала како последица од удар на огромен астероид во северната хемисфера на Марс. Хипотезата не беше веднаш прифатена, но некои најнови сознанија ја вратиле нејзината актуелност.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.