Рубрика: Астрономија и астронаутика
Почетен курс по астрономија (2): Астрономијата од XIX век до денес
Автор: Цветко Неделковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На почетокот на XIX век се случува индустриската револуција која покрај модернизацијата на производството ќе придонесе до откритие на нови материјали и технологии кои ќе го забрзаат развојот на астрономијата. Во овој период се случуваат и најважните откритија кои во понатамошното разгледување сè повеќе ќе се испреплетуваат со физиката. Па, да продолжиме од онаму од каде што застанавме во минатиот број.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.