Рубрика: Телекомуникации
Безжична детекција
Автор: Мирослав Китаноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Детекторите за движење денес се присутни насекаде, по домовите и работните места насекаде низ светот, како форма за заштита и како системи за активирање на светлински извори во внатрешноста на објектите и надвор од нив. Меѓутоа, на овие детектори им се потребни жици за нивно функционирање, што, пак, бара доста работа при нивната инсталација и истото чини пари. Добра вест е тоа што сето ова ќе се промени. Од неодамна се развиени нови безжични детектори за движење. Користејќи развојни системски технологии, не само што се отстрануваат жиците туку инженерите произведоа флексибилен, сигурен, компактен и евтин апарат кој може да работи најмалку пет години користејЌи само стандардни алкални батерии како извор за напојување!

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.